GOguette au louvre

Location : rue de Rivoli, 75001 Paris

Date : 2018

Area / Surface : 300m²

Budget : N/A

Graphic design © Des Signes

Pictures © David Foessel

Collaborators : Lucie Hervé, Solène Michaux


Pure minerality

Goguette is the new premium concept of Ducasse Conseil and Areas offering a healthy and refined cuisine on the go, located in areas of high traffic such as airports, train stations and museums.

The materiality of our concept design suggests both authenticity and freshness. The project combines raw materials and delicate treatments, rational lines and sophisticated punctuations.

The 300 sqm flagship is located under the Louvre Museum Pyramid in Paris city center.

Materials - signal

From the entrance and throughout the restaurant a thin and delicate screen totem made from brass announces the identity of the place with refinement.

A palette of natural materials guides the customer's journey: from a massive terracotta volume integrating fridges on one side and a banquette on the other one, to a white enameled metal counter. A mineral milky terrazzo flooring completes this principle.

Natural Palette

The authenticity and freshness of the culinary concept is expressed through natural nuances of pure whites for the countertop and terrazzo, terracotta and deep green graphic patterns over the walls. In order to bring light ornamentation to the venue, golden fragments echoing the graphic identity and typeface of the brand are punctuating the counters and shelving.

Refinement

A light line of brass runs across the entire space as a discrete frame.

To isolate tasting spaces, this line becomes a structure to extend the back of the banquettes vertically.

Solar and aerial

Above the restaurant, large pergolas lower the ceiling level to offer more intimate areas. A selection of outdoor furniture lacquered in fresh colors brings to the solar and aerial feeling of this interior space.


MINÉRALITÉ PURE

Goguette est  le nouveau concept on the go premium de Ducasse Paris. Des espaces de restauration rapide proposant une cuisine saine et raffinée,  situés dans des zones de passage aux flux importants. Notre concept est celui d’une matérialité identitaire à la fois signalétique et authentique vouée à se développer avec cohérence et flexibilité sur les différentes zones d’exploitation. L’écriture du projet associe matériaux bruts et traitements délicats, dessin rationnel et ponctuations sophistiquées.

Le pilote de 300 m2 est situé sous la Pyramide du Louvre.

Matières - signal 

À  l’approche :  un grand paravent totem en laiton annonce l’identité du lieu avec raffinement. Une palette de matériaux purs oriente alors le parcours du client pour le guider depuis les extérieurs vers les vitrines en carreaux de terre cuite, jusqu’à un immense comptoir blanc en métal émaillé. La zone de dégustation se déploie ensuite sur un sol minéral de terrazzo laiteux.

Palette Naturelle

L’authenticité et la fraîcheur du concept culinaire s’expriment à travers des nuances naturelles déployées en gamme de blancs purs pour le comptoir et le sol en terrazzo puis terracotta  et vert profond pour les pans verticaux. Pour apporter de l’ornementation, en touche, cette matérialité pure est ponctuée d’éclats or, dont le dessin fait échos aux déliés typographiques de l’identité du restaurant.

Raffinement sobre

Une ligne légère de laiton court à travers l’ensemble de l’espace telle une trame discrète. Pour isoler les espaces de dégustation cette ligne devient structure pour prolonger à la verticale le dossier des banquettes et rythmer la lecture de l’espace.

Solaire et aérien

En hauteur de vastes pergolas en métal déployé abaissent le plafond pour offrir des zones plus intimes. Une sélection de mobilier d’extérieur laqué en teintes fraîches apporte encore au ressenti solaire et aérien de cet espace intérieur.