B.C Stock shiga ken

Location : 〒520-2551 Shiga, Gamou District, Ryuo, Kuzushi, 砂山1178−694

Date : 2018

Area / Surface : 300m²

Budget : N/A

Local architects : Baycrews

Pictures  © David Foessel

Collaborators : Rémy Feret, Solène Michaux, Matthieu Sagot, Morgane Verdonck



perpetual motion

BC stock is an outlet store. The perpetual renewal of collections guided our approach. The project is designed as a production line in motion, radical expression of the direct access to the merchandise of the stock by the consumer. The project offers a contrast in between the commercial shell with industrial vocabulary to the intimate and sensitive spaces of the changing rooms.

Industrial and modular space

Hanged to the ceiling, an aerial conveyor of anodized aluminum belts carries the hangers from the store to the stock. The outline of this metal belt contniue throughout the store to display the collections at an accessible level for the clients. The industrial inspiration is declined through the surrounding walls finish: raw plaster boards and a concrete floor with stencil signage. Modular aluminum wall structures complete the display to allow a total flexibility of the presentation.

Sensitive dividers

Translucent vertical washi paper dividers are reminiscent of traditional Japanese partitions and punctuate the space integrating lighting fixtures. Stands and tables dedicated to folded clothes and accessories complete this more sensitive approach with a brown tinted MDF.

Intimate spaces

The fitting rooms circled with a generous and cozy drape that brings sensuality to this space for a more intimate and sensitive journey.


MOUVEMENT PERPETUEL

B.C Stock est une boutique d’outlet. C’est le renouvellement perpétuel des collections qui a guidé notre approche. Expression radicale de cet accès immédiat du consommateur à la marchandise du stock, la boutique est conçue comme une chaîne de production en mouvement. Le projet se développe en strates depuis une coque au vocabulaire industriel aux espaces intimes et sensibles des cabines d’essayage.

Enveloppe industrielle et modulaire.

Au plafond, un carrousel aérien de courroies en aluminium anodisé fait inlassablement circuler les portants depuis la zone de la boutique à celle du stock.  La ligne de cette ceinture  métallique se décline en version fixe à travers l’ensemble de la boutique pour présenter les collections à un niveau accessible. L’industrialité se décline sur l’ensemble de l’enveloppe de la boutique : de la dalle brute d’origine marquée au pochoir, aux murs de placo nus. Des structures murales en aluminum modulables complètent le linéaire pour permettre une flexibilité totale de la présentation, cadencée par les arrivages de marchandise.

Partitions sensibles.

Des partitions translucides en composite de papier washi rappellent les cloisons traditionnelles japonaises et rythment l’espace avec vibration. Le mobilier de présentation des pliés et accessoires complète ce niveau, plus sensible avec un  MDF teinté dans la masse en nuances naturelles.

Espaces intimes ritualisés.

Les cabines d’essayage finalisent ce parcours avec contraste par un drapé généreux et feutré qui apporte de la sensualité à cet espace hautement technique pour permettre un rituel plus intime, plus sensible.